Kapcsolat

Szekundáns Kft.

Adószám: 12010972-2-43

Tel: +36-1/217-0806
Fax: +36-1/217-0806
E-mail: cegeladas@t-online.hu;

Honlap: www.cegeladas-eladoceg.hu

Cím: 1094 Budapest, Liliom u. 39. 
Mobil: 0 6 - 3 0 - 5 5 2 - 6 9 4 8

Tanácsadás és más hasznos javaslatok

» Mikor érdemes cégemet vagy üzletrészemet értékesíteni?

Egy cég vagy üzletrész értékesítésének szándékát sok körülmény befolyásolhatja. Bármilyen legyen is a helyzet, minden esetben megfontolt körültekintéssel, alapos tájékozódás és előkészítés után járjon el. Akkor értékesítse a cégét vagy üzletrészét amikor úgy érzi, hogy hossabb távon is jó döntést hozott és később sem bánja meg az eladást. Egy pillalatnyilag jónak tűnő ajánlat, egy pillanatnyilag nem megoldhatónak látszó kényszerkörülmény ne tegye elhamarkodottá. Mindig mérlegeljen hosszú távra is, és tekintse át mennyi erőforrást fordított eddig vállalkozásba és várhatóan hogyan alakul az üzletágban elfoglalt helye és a piaci helyzet.

» Mi az első lépés ha értékesíteni akarom cégemet?

Minél jobb színben tudja vállalakozását feltüntetni, annál nagyobb vételárat érhet el, ezért nagyon fontos, hogy azokat a kérdéseket, melyek nem jelentenek nagy problémát megoldani eladás előtt, azokat előbb rendezze a cég, hogy ne csökkentse indokolatlanul a vételárat néhány kisebb probléma. Elsősorban a könyvelésre, a folyó adó- és peres ügyekre, szerződésekre kell gondolni, amelyeket a vevő minden esetben megvizsgál amikor megvásárol egy céget. Rendezzük a tulajdonviszonyokat ha tisztázatlan kérdések vannak, vagy zárjuk le a vitás ügyeket, ugyanakkor vigyázzunk a cég értékeire, erőforrásaira akár tárgyi akár személyi. Készítessünk pontos leltárt és vessük össze a könyvekben szereplő értékekkel. Mérjük fel a cég piaci helyzetét és tájékozódjunk minden részletkérdésben, ami befolyásolhatja az értékesítést.

» Ki tekinthető komoly vevőnek?

Amennyiben a vevő a cége pontos ismerete, átvilágítása nélkül tesz konkrét, árszerű pénzügyi ajánlatot, anélkül hogy a leltárt, a könyvelés adatait, szerződéseit, adó és peres ügyeit részletesen megismerte volna nem tekinthető komoly vevőnek. Óvakodjon tőle.

» Mit tegyek ha céget akarok vásárolni?

Cégvásárlás esetén még körültekintőbben kell eljárni mint eladáskor, mert a vásárolt cégben rejlő kockázatok felmérése nélkül könnyen megjárhatja. Akármilyen jó információi vannak egy cégről annak szakemberekkel történő átvilágítása nélkül ne vásároljon társaságot. Amennyiben a tulajdonosnak jelezte vételi szándékát kérjen teljes felhatalmazást, hogy a társaságot átvilágíthassa, munkatársaival konzultálhasson, a társaság könyveibe betekintést nyerjen, a könyvelővel, könyvvizsgálóval kapcsolatba léphessen és a cég pénzügyi, jogi, piaci, gazdasági helyzetet teljesen megismerhesse. Ne csak a könyvekben szereplő tételeket vizsgálja, hanem azokat a kérdéseket is (kezességvállalás, garancia kötelezetség, várható perveszteségek, behajthatatlan követelések, szabadalmak, stb.), amelyek nem szerepelnek az éves beszámolókban.

» Hogyan határozzuk meg a vételárat?

Egy működő cégnél a vételár megállapítása csak az átadás-átvétel időpontjára eshet, mert az eladás előtt sok olyan esemény történhet, ami az átvilágításhoz képest megváltoztatja a körülményeket. Például a vételár meghatározásánál raktáron levő készlet értéke nagyban lecsökkenhet az átadás-átvétel időpontjára ha lejár a szavatossága, vagy bármi kár éri. Ezért mindig úgy határozzák meg a vételárat, hogy a tényleges átadás-átvételkori árra tekintettel legyünk.

» Mennyi ideig tart egy cégátvilágítás cégeladás előtt?

A cég méretétől, tevékenységétől, valamint a vizsgálatott végzők számától függően minimum 30-40 napig, maximum 4-5 hónapig is eltarthat. Nagy cégek esetén a rendszeres könyvvizsgálati erdmények, jól szervezett működési nyilvántartások  lerövidíthetik a vizsgálati időt. 

» Honnan tudhatom meg a legfontosabb adatokat egy cégről?

A cégnyilvántartás és a cégbeszámolók nyilvántartása ma már nyilvánosak és naprakészek, ingyenesen beszerezhetők. Az első alapinformációkhoz ezekből hozzá lehet jutni.